9 Şubat 2011 Çarşamba

Beyoğlu Koruma Planları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Soru 1:

1/1000 ölçekli Beyoğlu Koruma Planlarına ne zamana kadar itiraz edebiliriz? Ne şekilde? Nereye?


Cevap 1:
"13.Ocak.2011 tarihinde askıya çıkarılan 1/1000 ölçekli Beyoğlu İlçesi Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'na karşı, sözkonusu planla (mevcut binasının yapılaşma hakları azaltılan, binasının önüne/yanına/yakınına v.s. yeni konut, işyeri, otopark gibi yapılaşmalar öngörülen, çevresindeki yeşil alanı yok edilen/azaltılan, tarihsel kimliğe sahip yapılara koruma ilkelerine aykırı müdahale öngören, binasının bahçesi kamuya ait yeşil alan olarak planlanan, araç trafiğine açık yolu yaya yolu haline getirilen, parseli 5366 S.Y. kapsamında ilan edilen yenileme alanı sınırı içinde kalan v.s.) sebeplerle menfaatleri doğrudan ihlal edilenler, sözkonusu plana 14.Şubat.2011 günü saat 16.30'a kadar Beyoğlu Belediye Başkanlığı'na hitaben yazılmış, imzalarını ve adreslerini içeren bir dilekçe ile (tapu sahipleri dilekçeye tapu fotokopileri ve nüfus cüzdanı fotokopilerini ekleyerek, kiracılar ise kira kontratı ve nüfus cüzdanı fotokopilerini ekleyerek) itiraz edebilirler .İtiraz dilekçeleri 2 nüsha olacak, kendilerinde kalacak nüshalara evrak kayıt numarası ve tarih kaşesi bastırılacak ve Beyoğlu Belediye Başkanlığı'na elden verilecek.

Soru 2:

Dilekçe örneği var mı?

Cevap 2:
Tek bir itiraz dilekçesi metni olması mümkün değil. Çünkü her itiraz konusu olay farklı gerekçelerle hazırlanmalıdır.

Ornek dilekçelere beyoglukorumaplanlar.blogspot.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Soru 3:

Ben Cihangir'de oturuyorum. Bizim bina ile birlikte diğer binalarında ortak baktığı arka bahçe planda yeşil alan olarak kamuya açılmış görünüyor. Komşularımızla birlikte buna itiraz etmek istiyoruz, ne yapacağız?

Cevap 3:

Beyoglukorumaplanlar.blogspot.com adresinden ulaşacagınız ornek dilekçeyi doldurarak yukarıda belirtilen yontemle ve en geç 14 Subat’a kadar Beyoğlu Belediye Başkanlığına iletebilirsiniz.

Soru 4:

Bu plana göre evimizi yıkıldıktan sonra alan ölçüsü küçültülüyor. Bu mümkün mü? Nasıl itiraz edeceğiz?

Cevap 4:
Askıdaki plana göre mumkun. Beyoglukorumaplanlar.blogspot.com adresinden ulaşacagınız ornek dilekçeyi doldurarak yukarıda belirtilen yontemle ve en geç 14 Subat’a kadar Beyoğlu Belediye Başkanlığına iletebilirsiniz.

Soru 5:

Bizler sokak sakinleri olarak evimizin ışığını azaltacak otopark yapımına itiraz etmek istiyoruz. Dilekçe mi yazacağız? Dava mı açacağız?

Cevap 5:

İtiraz etmek tek başına hak kazandırmaz. İtiraz edenlerin bu itirazlarına 60 gün içinde olumlu ya da olumsuz cevap verilmesi gerekmektedir. 60 gün içinde olumsuz yanıt alanlar ya da 60 gün içinde hiç yanıt alamayanların (itirazın reddedildiği anlamına gelir), takip eden 60 gün içinde dava açmaları gerekir.

Plana itiraz etmeyenlerin ise, planın askıdan indiği tarihten itibaren 60 gün içinde dava açmaları gerekmektedir.

Soru 6:

Bizi temsil eden Beyoğlu Semt Dernekleri nasıl bir yol izliyor?

Cevap 6:

Derneklerin parsel bazında her bir olaya ilişkin itiraz etmelerinin fiilen mümkün olmadığı için, herkesin kendi parseli ve çevresi ile ilgili girişimde bulunması gerekiyor. Dernekler planın bütününe yönelik olarak bir itiraz ve gerekirse dava açma hakkını kullanacaklar.Ancak Dernekler semt halkının açacagı davalarda mudahil olacak.

Soru 7:

Vatandaşlık hakkımızı aramak için hukuksal yönlendirme almak istiyoruz. Önereceğiniz konunun uzmanı avukatlar var mı?

Cevap 7:

Idari hukuk konusunda uzman avukatlardan destek almanız gerekmekte.Semt Dernekleri askı süresinden sonra ,yani 14 Şubattan itibaren bu konuda gönüllü destek ve yönlendirme yapmaya çalışacaklar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder